
Geroosterde tahini spitskool is een verrassend smakelijk gerecht. De combinatie van de aardse smaak van spitskool met de rijke, romige textuur en nootachtige smaak van tahini gaan heel goed samen. Door de spitskool te roosteren geef je een hele andere smaakbeleving aan deze simpele kool. Dit gerecht is niet alleen heerlijk, maar het is ook super eenvoudig te bereiden.
Geroosterde spitskool met tahin: perfectie uit de oven
Spitskool is een heerlijke koolsoort die zich perfect leent voor grillen. De bladeren worden knapperig en licht nootachtig terwijl de natuurlijke zoetheid van de groente naar boven komt. Door de geroosterde spitskool met tahin te marineren, krijgt de spitskool nog een veel lekkerdere smaak. Heerlijk romig, zoet en nootachtig. Combineer dit met de lekkerste smaken uit de Midden-Oosterse keuken: denk aan feta, ingelegde rode ui en een frise munt-yoghurt saus en je hebt een fantastisch lekker gerecht!
Wat is tahin?
Tahin is een essentieel onderdeel van dit gerecht. Tahin is een pasta gemaakt van gemalen sesamzaadjes en staat bekend om zijn volle, nootachtige smaak. De saus wordt op smaak gebracht met citroensap, knoflook en een vleugje zout, wat een heerlijke balans biedt tussen zuur en hartig.

Zin in meer? Bekijk ook deze recepten:

Geroosterde tahini spitskool met ingelegde rode ui, feta en munt-yoghurtsaus
Ingrediënten
- 1/2 spitskool
- 1 blik kikkerewtven
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 100 gram feta
- 2 takjes munt
- 2 eetlepels yoghurt
- 1/2 citroen
- 2 takjes peterselie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 takjes dille
- 2 stuks platbrood of naanbrood
Voor de marinade
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 sinaasappel
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 eetlepel tahini
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de marinade door de tahini met de olijfolie en sap van een sinaasappel los te kloppen. Voeg de kruiden toe aan de marinade en snijd de halve spitskool in 4 stukken. Pak een bakplaat en vet deze in met olijfolie. Smeer de spitskool aan beiden kanten in met de marinade en leg in de ovenschaal. Lek de kikkererwten uit en leg rondom de spitskool en besprenkel met olijfolie, paprikapoeder, zout en peper. Bak in ongeveer 30 – 40 minuten totdat de spitskool zacht is, draai de spitskool halverwege om.
- Maak de ingelegde rode ui. Snijd de rode ui in dunne plakken en doe in een schaaltje met de wijnazijn en een beetje zout. Zet weg in de koelkast.
- Maak de yoghurtsaus. Snijd de munt, dille en peterselie fijn, roer door de yoghurt samen met het sap van een halve citroen, knoflookpoeder en zout en peper. Verwarm het platbrood of het naanbrood en snijd nog wat extra van de munt en dille.
- Bouw het bord op. Smeer de munt-yoghurtsaus op het bord en leg hier de geroosterde spitskool op. Verdeel de kikkererwten, ingelegde rode ui, feta, dille en munt. Serveer met het brood.
Aan de slag gegaan met dit heerlijke recept voor geroosterde tahini spitskool? Deel het op Instagram en tag mij in je bericht @groen_fatsoen. Dat vind ik super leuk om te zien! Benieuwd naar meer groene recepten? Bekijk dan andere recepten van Groen Fatsoen.
Geef een reactie